tel. 61 81 87 550
Piękno jest w Tobie

Dietoterapia w otyłości – zdecydowanie tak!

Dietoterapia w otyłości – zdecydowanie tak!Otyłość jest chorobą.  Nadeszły  czasy gdzie tę  przypadłość należy traktować poważnie. Biorąc pod uwagę ostatnie 10 lat życia społeczeństwa i ostatnie statystyki, dochodzimy do przerażających wniosków – u ponad połowy Polaków stwierdzono nadwagę lub otyłość. Problem ten nie dotyczy tylko dorosłych. We wspomnianej połowieduży odsetek stanowią dzieci.

Otyłość najprościej można zdefiniować jako nadmierną ilość zgromadzonej tkanki tłuszczowej w naszym organizmie na skutek spożywania zbyt dużej ilości kalorii. Niestety jej skutkiem nie jest tylko kolokwialnie mówiąc duży brzuch, grube uda, cellulit bądź rozstępy. Wiąże się ona z ryzykiem wystąpienia szeregu chorób, do których zaliczyć można: cukrzycę, chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemie czyli podwyższone wartości cholesterolu i innych tłuszczów w surowicy krwi, zaburzenia miesiączkowania, a nawet w szczególnych wypadkach nowotwory.

Niestety nie ma diety cud. Jednej diety, która w tym samym czasie pozwoli zrzucić każdemu zbędne kilogramy, poprawić samopoczucie i jakość życia. Leczenie otyłości jest działaniem kompleksowym, dopasowanym indywidualnie do każdego pacjenta.  Bierze ono pod uwagę  styl życia pacjenta, jego dietę, nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną.  Te elementy zostają całkowicie modyfikowane w trakcie leczenia.

Walka z otyłością jest procesem długotrwałym, a niepowodzenia z przeszłości absolutnie nie powinny zniechęcać do podjęcia tej walki. Większość ludzi choć raz  była na diecie, której hasłem przewodnim było 5kg w 3 dni.   Takie podejście  jest dietetycznym grzechem. Szybkie odchudzanie powoduje narażanie organizmu na utratę wielu składników odżywczych,   redukcję beztłuszczowej masy ciała,  oraz spowolnienie przemiany materii i w efekcie pojawienie się znanego wszystkim efektu jo-jo.

Aby tego uniknąć niezbędny jest  kontakt z lekarzem i dietetykiem, których  zadaniem jest ustalenie ubogoenergetycznej, indywidualnej, optymalnej i urozmaiconej diety. Będzie ona natomiast bogata we wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: białka, węglowodany, tłuszcze w szczególności wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy i mikroskładniki. Zadaniem dietetyka jest wywołanie ujemnego bilansu energetycznego, dostarczenie wszystkich składników odżywczych, z wyjątkiem energii. Dieta jest dostosowywana indywidualnie do nawyków  żywieniowych pacjenta.  Konstruowana jest tak, aby posiłki były łatwe do przygotowywania oraz łatwe do stosowania w domu i poza nim. Dodatkowo ważnym aspektem jest to, aby  dieta ta  stanowiła model żywienia na przyszłość. Pacjent za każdym razem otrzymuje wypisane wskazówki odnośnie zalecanego żywienia, sposobu przygotowywania posiłków i ich obróbki termicznej, listy możliwych zamienników, sposobów zwiększenia aktywności fizycznej, która jest niezwykle ważna podczas leczenia oraz i innych informacji niezbędnych do wygrania wspomnianej walki z otyłością.

Osoba podejmująca dietoterapię musi wykazać się wytrwałością, chęcią osiągniecia wyznaczonego przez siebie  celu, determinacją oraz zaufaniem do osoby prowadzącej. Bardzo ważny jest kontakt, rozmowa i wspólnie prowadzony dialog, który ułatwia osiągniecie zwycięstwa. Spełnienie wymagań pacjenta, dietetyka oraz lekarza mają wówczas duże szanse osiągnięcia sukcesu w walce z otyłością.

Paulina Dobrowolska