Tłuszczaki są najczęściej występującymi łagodnym guzami tkanek miękkich. Tłuszczak zbudowany jest z macierzystych komórek tłuszczowych oraz niewielkiej ilości struktur międzykomórkowych. Tłuszczaki rosną powoli i uciskają tkanki sąsiednie. Otoczone torebką łącznotkankową nie dają przerzutów oraz nawrotów.
Tłuszczaki występują głównie u osób dorosłych w 4, 5 i 6 -tej dekadzie życia w takich okolicach ciała jak: ramiona, pośladki, uda i tułów. Etiologia powstawania tłuszczaków nie jest znana. Przypuszcza się, że tłuszczaki pojedyncze są następstwem urazów mechanicznych, natomiast tłuszczaki mnogie występują rodzinnie. Guzy te stanowią przede wszystkim problem estetyczny, choć mogą być również przyczyną zaburzeń funkcjonalnych oraz dolegliwości bólowych.
Jak dotąd podstawowym sposobem ich leczenia było chirurgiczne wycięcie. Jest to zabieg radykalny, lecz pozostawiający rozległe blizny, co w przypadku tłuszczaków mnogich jest trudne do zaakceptowania. Obecnie skuteczną, a jednocześnie nie pozostawiającą widocznych śladów metodą ich usunięcia, jest odsysanie (liposukcja -ang. liposuction).
Zabieg przeprowadza się w znieczuleniu miejscowym lub, w przypadku tłuszczaków mnogich, w znieczuleniu ogólnym. W jednym z biegunów tłuszczaka wykonuje się niewielkie nacięcie skóry długości ok. 3 mm, a następnie przy pomocy odpowiedniej sondy odsysa się zawartość guza, czyli tkankę tłuszczową. Torebkę łącznotkankową guza usuwa się za pomocą kleszczyków chirurgicznych. Na ranę zakładany jest Steri-strip oraz opatrunek uciskowy. W miejscu operowanym mogą wystąpić niewielkie zasinienia skóry, opuchnięcie i bolesność. Przez kilka tygodni miejsce po usuniętym tłuszczaku początkowo pogrubiałe i nieco twarde, ostatecznie mięknie i jest niewyczuwalne. A różowa blizna stopniowo blednie i staje się niewidoczna.