Naukowcy donoszą, że restrykcje kaloryczne mogą mieć korzystny wpływ na długość naszego życia. Szereg badań wykonanych na zwierzętach doświadczalnych, jak również na małpach Rhesus wykazały, że ograniczanie pożywienia, a tym samym kalorii w codziennej diecie powoduje znaczne wydłużenie życia.
Poprawiają się parametry krwi, które normalnie wraz z wiekiem ulegają pogorszeniu. Im później jest rozpoczęty reżim kaloryczny, tym mniej widoczny jest jego wpływ na przedłużenie życia. Aktualnie jest to najbardziej wiarygodny czynnik wpływający na długość życia.
Inne ciekawe doniesienie mówi, że otyli ludzie pragnący schudnąć niezależnie od tego, czy utracili wagę, czy nie, mają o 24% mniejszy wskaźnik śmiertelności niż osoby otyłe, które nie zgłaszały chęci schudnięcia i ostatecznie wagi nie utraciły. Ta współzależność najlepiej jest widoczna w grupie osób, które świadomie schudły od 1 do 9 kg, gdzie wskaźnik śmiertelności był niższy o 30%.
Wynika z tego, że już intencja bycia szczuplejszym ma pozytywny wpływ na długość życia człowieka. Naukowcy tłumaczą to chęcią wprowadzania modyfikacji stylu życia i zdrowszego odżywiania. Wynika z tego, że nie warto przejadać się. Zdecydowanie zdrowiej czuć niedosyt, odchodząc od stołu, niż ciężki brzuch od przejedzenia.
dr n. med. Anna Modelska-Ziółkiewicz