Enzymy i ich suplementacja.
Enzymy są białkami koniecznymi do pełnienia wszystkich funkcji życiowych. Obecne są one we wszystkich komórkach roślinnych i zwierzęcych. Ich podstawową rolą jest kierowanie reakcjami biochemicznymi w naszym organizmie.
Najbardziej znane są enzymy trawienne, wytwarzane w licznych miejscach układu pokarmowego, rozpoczynając od ślinianek i kończąc na jelicie cienkim. Enzymy te rozkładają pokarm stopniowo do najprostszych cząsteczek, jak glukoza, aminokwasy i kwasy tłuszczowe, które mogą być wówczas wykorzystane przez organizm jako budulec i źródło energii.
Enzymy zawarte w pokarmach są niszczone w przemyśle przetwórczym lub poprzez gotowanie. Surowa żywność zawiera naturalne enzymy, które jednak mogą być nieaktywne po ich spożyciu z przyczyn oddziaływania kwasu żołądkowego lub obecności innych inhibitorów. Wówczas musi być użyty w ogromnej mierze nasz wewnętrzny potencjał enzymatyczny.
Z tego powodu obecnie często gotowe enzymy dodawane są do pożywienia lub można je kupić w postaci kapsułek lub proszku. W takiej skondensowanej formie są one wytwarzane przez ośrodki przemysłu farmaceutycznego i charakteryzują się wyższą czystością, stabilnością i efektywnością niż te, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Coraz częściej zachęca się nas dostosowania enzymów w celu ogólnej poprawy zdrowia i zapobieganiu chorobom. Z wyjątkiem przypadków genetycznych niedoborów enzymatycznych większość organizmów posiada zdolność syntezy i sekrecji enzymów, które są konieczne w ich metabolizmie. Jednakże w określonych przypadkach synteza lub aktywacja enzymów mogą być nieprawidłowe. Takie stany mogą być często rezultatem słabej diety, niezdrowego trybu życia (alkohol, papierosy itd.), kontaktu z toksynami i zanieczyszczeniami środowiska, jak również z procesem starzenia się. Wraz z rozwijającą się cywilizacją te nieprawidłowości stają się, niestety, coraz częściej normą niż wyjątkiem.
dr n. med. Anna Modelska-Ziółkiewicz